Natrag
TIS EPREL Cloud service

Izazov za proizvođače: digitalizacija energetskih oznaka

Multinacionalna IT kompanija i vodeći provider korisnicima prilagođenih i uvijek dostupnih rješenja odgovaraju na izazove usklađenosti podataka!

Svijest o ambijentalnim promjenama i tehnološkom progresu dosad je gotovo svaku državu u svijetu potaknula na postizanje okolišne održivosti i tehnološku modernizaciju, a sve s ciljem pružanja dodatne podrške razvoju poslovnog okruženja. Zemlje Europske unije okrenule su se digitalizaciji postojećih energetskih oznaka korištenjem pravnog i tehnološkog okvira – jednog standardiziranog okvira za sve.

 

Energy label

Od perilice rublja do klima uređaja, svaki uređaj s energetskom oznakom dostupan je na jednom mjestu!

EPREL ima dvije osnovne funkcije – javnu i zatvorenu.

Otvoreni, javni dio sustava dostupan je svakom internetskom pretraživaču i pruža informacije o proizvodu, dok energetske oznake omogućavaju domaćim i poslovnim kupcima provjeru novog televizora ili sušilice rublja.

Zatvoreni dio baze podataka koriste tijela za nadzor tržišta svake države EU s ciljem provođenja regulatorne revizije prenesenih podataka.

Potražnja i protokol

Applia, trgovačko društvo koje donosi najnovije informacije europske industrije kućanskih aparata, ističe kako će na Zemlji do 2020. postojati 50 milijardi kućanskih aparata, a do 2022. svako kućanstvo će imati više od 500 povezanih uređaja*. Posljednji podaci vezani za kućanske aparate pokazuju kako ova industrija raste iz dana u dan. Tijekom 2018. prodano je više od 113,4 milijuna velikih i 129 milijuna malih kućanskih aparata**, a što je i više nego dovoljan dokaz napretka i razvoja industrije, ali i potrebe za održavanjem svijesti o njihovom utjecaju na društvo.

Svaki proizvođač koji svoje proizvode plasira na police trgovina EU obavezan je uskladiti ih s „UREDBOM (EU) 2017/1369 EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA OD 4. SRPNJA 2017. O UTVRĐIVANJU OKVIRA ZA OZNAČIVANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I O STAVLJANJU IZVAN SNAGE DIREKTIVE 2010/30/EU“. Pojednostavljeno rečeno, od 2010. svaki proizvođač obavezan je na proizvode koji se nalaze na policama postaviti energetske oznake. Sustav EPREL (eng. European Product Registry for Energy Labelling) novi je način usklađivanja podataka koji se temelji na prikupljanju podataka u središnjoj bazi, a koje je potom moguće koristiti u više svrha. Ovaj sustav objedinjuje energetske naljepnice, tehničku dokumentaciju i podatke o usklađenosti u jednoj bazi.

Jedan „oblak“ objedinjuje sve

EPREL, kombiniranjem vještina i znanja TIS-a i IBM-a, omogućuje tvrtkama potpunu usklađenost. Dok IBM transformira podatke u odgovarajući format, TIS omogućava potpuno automatizirani system 2 system prijenos usklađen s europskim standardima!
Usluge kao što su IBM SCBN, IBM FTS i TIS AS4 BB, a koje su utemeljene na cloud tehnologiji, podižu energetske oznake i srodne tehničke specifikacije u središnju EU bazu.
Rezultat toga je mogućnost kompanija da svoje resurse i vrijeme usmjere na temeljnu djelatnost i razvija učinkovitije uređaje kojima može doprinijeti boljitku društva i okoliša. 

Proces od dva koraka

1. Prvi korak je priprema podataka.

Postoje dvije obavezne vrste podataka: propisani XML format koji koristi svaki uređaj koji je obuhvaćen EPREL-om te PDF format. O proizvođaču i načinu korištenja vlastitih resursa ovisi priprema podataka. Osim toga, u pripremi podataka proizvođači mogu koristiti i IBM SCBN ili FTS uslugu.

2. Drugi korak je prijenos podataka.

Uz vrstu dokumenata, EPREL je propisao i metodu prijenosa – posebno AS4 – koja je u skladu s EC CEF AS4 elektroničkim obojanim blokovima, a koja se koristi za system 2 system podizanje podataka. EPREL odgovara korištenjem TIS AS4 BB cloud usluge i unutar jedne minute obavještava proizvođača da su podaci zaprimljeni ili da su obrađeni.

Dok IBM transformira podatke u odgovarajući format, TIS omogućava potpuno automatizirani system 2 system prijenos usklađen s europskim standardima!
Ključne prednosti
 • automatizirano system 2 system podizanje podataka
 • nadzor podataka
 • ušteda vremena, pogotovo u slučaju velikih kompanija koje podižu tisuće dokumenata mjesečno
 • dnevna podrška stručnjaka
 • digitaliziran proces unutar regulatornih vremenskih ograničenja
 • usluge usmjerene na EPREL projekte
 • EPREL tehničke konzultacije
 • mogućnost izgradnje rješenja na zahtjev
 • fokus na produkciju umjesto na usklađenost
 • pojednostavljeno podizanje podataka vezanih za energetske oznake i specifikacije uređaja u središnju bazu podataka
 • smanjen utjecaj na društvo i okoliš

SaaS4EPREL

Što je zadatak proizvođača?

Jednostavno podići dokumente kako bi ih IBM transformirao, a TIS proveo automatizirani system 2 system prijenos u njegovo ime. Stoga, ako ste proizvođač iz EU, autorizirani predstavnik proizvođača koji ne dolazi iz EU ili uvoznik, Vaš je zadatak pobrinuti se da svaki proizvod koji se nalazi na policama ima svoju energetsku oznaku unesenu u središnju EPREL bazu podataka.

 

Easy way to PRepare Energy Labelling!

*Izvor: Applia, 2019 (http://applia-europe.eu/statistical-report-2017-2018/pillar2.html) 

**Izvor: Applia, 2019 (http://applia-europe.eu/statistical-report-2017-2018/pillar3.html)

Radite s nama