Media

Zagrebačka AI aplikacija koja bi mogla promijeniti živote djece diljem svijeta: Roditelji je mogu koristiti već sada

Zagrebačka AI aplikacija koja bi mogla promijeniti živote djece diljem svijeta: Roditelji je mogu koristiti već sada

Sustav trenutačno 'uči' procijeniti kvalitetu spontanih pokreta kod dojenčadi, na temelju klasificiranih video snimki od strane najmanje dva neuropedijatra iz Poliklinike za dječje bolesti Sabol, a sve s ciljem otkrivanja dojenčadi s visokim rizikom od neurorazvojnih odstupanja. Prednost je što dijete skupa s roditeljima ne treba odlaziti u bolnice ili druge poliklinike.

Dovoljno je da roditelj mobitelom snimi dijete kada se vrpolji kod kuće, u bilo koje doba dana i pošalje snimku u SENDD sustav. Nakon provjere medicinskih i dječjih uvjeta video snimke, liječnici neuropedijatari pristupaju analiziranju kvaliteti vrpoljenja. Roditelj po završetku procesa na mail dobiva službeni nalaz s procjenom kvalitete spontanih pokreta (vrpoljenja) i daljnjim preporukama što činiti', objašnjava nam neuropedijatar dr. sc. Goran Krakar te dodaje da je ovaj pregled idućih pola godine besplatan za sve koji mu pristupe putem web (www.sendd.eu) ili mobilne aplikacije (Andorid, iOS), koja se također može besplatno preuzeti na mobilne uređaje.
Postupak je vrlo jednostavan - roditelj preuzme aplikaciju na svoj pametni telefon i iz ptičje perspektive treba snimiti nekoliko minuta vrpoljenja dojenčeta koja leži na leđima. Dojenče treba biti u dobi između 2 i 3 mjeseca. Bitno je da je budno, sito i da ne plače te nema dodatnih zvukova i distrakcija uokolo koji mogu utjecati na spontanost pokreta.

"Svaki roditelj ima smartphone i kamere su toliko dobre da mogu kvalitetno snimiti pokrete. Time se roditeljima jako olakšava jer ne moraju više dolaziti u ordinaciju nego mogu to napraviti jednako kvalitetno kod kuće. Primjerice, ljudima koji dolaze s otoka ili iz manjih gradova je još teže putovati na preglede. Roditelji bi tako trošili sate i dane, a teško je i dijete u ordinaciji uhvatiti u idealnim uvjetima. U prirodnom okruženju doma ono može pokazati najbolje spontane pokrete. U suprotnom liječnici provode previše vremena na pripremi snimanja dvije-tri minute vrpoljenja u ordinaciji.", kaže nam neuropedijatar Krakar.

Tko smo