Umjetna inteligencija poput anđela!

Umjetna inteligencija poput anđela!

Umjetna inteligencija (AI) okružuje nas na svakom koraku i postala je stvarnost, a ne više daleka budućnost. Različite industrije upotrebljavaju pametne uređaje i razna rješenja kako bi olakšale ručni rad i uvele efikasnije obavljanje svakodnevnog posla. Primjena umjetne inteligencije danas je vrlo raznolika. Od medicine, proizvodnje, logistike, nabave, turizma, pametnih telefona i uređaja - gotovo i nema područja u kojem umjetna inteligencija nije prisutna.

Umjetna inteligencija kao TIS-ov saveznik

U svojem dugogodišnjem portfoliju TIS je radio na različitim projektima kojima su baza umjetna inteligencija. Već smo pisali o umjetnoj inteligenciji u medicini gdje  tehnologija nudi ogromne mogućnosti za liječničku struku.

Rješenja temeljena na umjetnoj inteligenciji precizna su u detektiranju bolesti i na taj način pomažu liječnicima daljnju obradu pacijenta. Razni modeli strojnog učenja mogu analizirati do 1000 puta brže 3D skenove.

TIS je među prvim kompanijama koja je krenula primjenjivati umjetnu inteligenciju kod malih beba od 2 do 3 mjeseca starosti. Radi se o digitalnom sustavu SENDD za rano otkrivanje potencijalnih neurorazvojnih odstupanja kod dojenčadi na temelju računalnog vida i strojnog učenja. Rješenje koje je razvijeno procjenjuje kvalitetu spontanih pokreta (vrpoljenja) kod dojenčadi radi otkrivanja dojenčadi s visokim rizikom od neurorazvojnih odstupanja.

Umjetna inteligencija poput anđela!

 

Umjetna inteligencija se može implementirati i u vinogradarstvo. Njezine primjene u nadzoru procesa proizvodnje vina i upravljanja kvalitetom grožđa dovode do boljeg i kvalitetnijeg vina te optimizacije proizvodnje, te u konačnici vode prema pametnoj poljoprivredi. (eng. smart agriculture)

Umjetna inteligencija poput anđela!

Tijekom rada na različitim i sličnim projektima razvili smo koncept AI anđeo (AI as Angel). Radi se o konceptu koji je zamišljen kako bi ljudima približio umjetnu inteligenciju i ukazao na to koliko je umjetna inteligencija korisna u svim područjima poslovanja.

Kakve veze ima anđeo s umjetnom inteligencijom?

Anđeo je u ovom kontekstu pomoć jer olakšava određenu situaciju. Prepoznaje (ne)vidljive nepravilnosti te upozorava na njih što čovjeku daje mogućnost da se fokusira na neke druge stvari.

Umjetna inteligencija poput anđela!

U posljednje vrijeme se često susrećemo sa slučajevima povlačenja određenih proizvoda s tržišta zbog pogreške koja se dogodila u proizvodnom procesu. AI anđeo je sjajna pomoć u proizvodnom sektoru na način da prati anomalije u npr. opremi na proizvodnoj traci, poput zvuka ili pokretljivosti, detektira ih te upozorava na vrijeme kako bi se popravio kvar i nastavila daljnja proizvodnja. Sve ono što ljudi moraju ručno pregledati i/ili provjeravati sada umjesto njih može raditi umjetna inteligencija te se zato ona smatra „anđelom“ (Angel). Dakle, uz pomoć umjetne inteligencije osigurava se sigurna proizvodnja kojoj je cilj stvoriti proizvode najbolje moguće kvalitete naravno uz što manje grešaka i otpada, time i posljedično uz što manju količinu emisiju CO2.  U jednom od idućih blogova bit će više detalja o načinima smanjivanja količine emisije CO2, načinu trgovanja „karbonskim kreditima“ (eng.carbon credit) itd.

Umjetna inteligencija poput anđela!

Osim u proizvodnji, „anđeo“ je prisutan i u zrakoplovstvu, čuvanju granica ili svakodnevnoj vožnji automobila kada nas upozorava da držimo ruke na volanu.

Umjetna inteligencija je itekako postala neizostavni dio naših svakodnevnih života, a njezinom integracijom u različite sektore uvelike se olakšava svakodnevni posao.

Autor: Tomislav Strgar, AI Project Manager, TIS

Povežite se s nama

Razgovarajte s našim stručnjacima o tome kako vam možemo pružiti podršku prilikom korištenja umjetne inteligencije.

Tko smo