Što je migracija IT sustava i kako može pomoći vašem poslovanju

Što je migracija IT sustava i kako može pomoći vašem poslovanju

Iako je relativno mlada, informatička tehnologija (IT) kao industrija iza sebe ima bogatu i produktivnu povijest. IT sustavi proizvode se već desecima godina, a na scenu svakodnevno dolaze nove generacije tehnologija koje se koriste za proizvodnju tih sustava. Prirodno, tvrtkama se javlja izazov upravljanja s postojećom informatičkom imovinom i investicijom. Upravo zato dolazi do potrebe migracije IT sustava.

Jedno je napraviti neki sustav i pustiti ga u rad, a drugo je postojeći sustav prebaciti na drugu platformu odnosno modernizirati ga. Migracije su specifične i složene. Svaka migracija ima svoje izazove i neočekivane probleme. Kod migracije IT sustava ne postoji univerzalni protokol stoga je posebno važno iskustvo partnera koji može odraditi migraciju.

Kad govorimo o migracijama postoji nekoliko slučajeva:

  • promjena s postojeće platforme na neku novu platformu
  • promjena s jednog vendora na drugog vendora
  • promjena je neophodna i tvrtka ne može više čekati

Dugoročno, migracije su neizbježne i samo je pitanje kada će se trebati napraviti.

Što je migracija IT sustava i kako može pomoći vašem poslovanju

 

Kasne li tvrtke s odlukama o migraciji IT sustava?

Financijske institucije i općenito veliki sustavi često godinama žele modernizirati aplikacije i infrastrukturu jer ih postojeće usporavaju ili im nedostaju prikladni eksperti. „Stare“ tehnologije postaju niša i skupe za održavati. Gubi se fleksibilnost i malo po malo, migracije ne mogu čekati.

Zamislite da imate sustav sa zastarjelom tehnologijom i ostala su samo 3 stručnjaka u tvrtki koja znaju raditi na njemu, a oni idu u mirovinu. Tu se javlja potreba za hitnim promjenama. Tada kreće planiranje kako to riješiti.

Ponekad je opstanak na tržištu ili razvoj poslovanja nemoguć ili ugrožen bez promjena postojećih sustava. Tada je migracija odlično rješenje i investicija.

Industrije koje trebaju biti spremne na velike migracije

Javna uprava, bankarski ili zdravstveni sustavi te telekom operateri upravljaju velikim, strateški važnim IT sustavima koji predstavljaju temelj njihovog poslovanja, a koji s vremenom zastarijevaju ili dolaze do određenih izazova. Upravo te industrije odgađaju promjene i migracije tih sustava jer su svjesni da se radi o dugom i kompleksnom procesu. No, čim se prije pripremi i krene u proces migracije veća je vjerojatnost da će ona biti lakše i uspješnije završena.

Najkompleksnije procese migracije imaju financijske institucije jer su migracije velike i dulje traju, a pritom se njihovo poslovanje mora neometano nastaviti. No, potrebno je naglasiti da velike migracije predstoje i u javnom sektoru, a neke od njih bi mogle po kompleksnosti nadmašiti i ranije navedene slučajeve iz financijskog sektora.

Iskustvo i pouzdan partner čine razliku kod migracija IT sustava

TIS je u portfelju svojih projekata dosad odradio nekoliko velikih migracija temeljnih poslovnih aplikacija najvećih poduzeća u financijskom sektoru. Posebno važno iskustvo za naglasiti su velike migracije/modernizacije IT sustava u nekoliko velikih financijskih institucija, kako domaćih tako i stranih. Kako su se u nekim slučajevima ujedno mijenjali i prevladavajući programski jezici, podatkovni  i prezentacijski sloj, arhitektura, te vendorska platforma, odnosno generalno tehnološki sloj cijele arhitekture, a uz istovremeno implementiranje regulatornih zahtjeva i izvanrednih poslovnih događaja poput akvizicija ili spajanja, projekti su trajali i do nekoliko godina. Uz migraciju IT sustava često idu i dorade sustava u vidu reinženjeringa na temelju dugogodišnjih potreba poslovne strane. Obujam potrebnih zahvata ovisi, naravno, i o potrebama, veličini i zahtjevima pojedine tvrtke. Uz ovako velike migracije također se rade i manji oblici migracija koji tada traju znatno kraće, a prikladnije su za fazne pristupe migraciji naspram “big bang” pristupa cjelokupnog IT sustava.

Što je migracija IT sustava i kako može pomoći vašem poslovanju

 

Pozitivni učinci migracija IT sustava

Potreba za migriranjem IT sustava s vremenom postaje neupitna, no potrebno je što preciznije odrediti trenutak kada su migracijske aktivnosti još uvijek u sferi kompetitivnih prednosti, za razliku od nužne potrebe u cilju hvatanja zadnjeg modernizacijskog vlaka. Prednosti pravovremene migracije IT sustava se prvenstveno manifestiraju kroz:

  • napredak poslovanja
  • lakši opstanak na tržištu - omogućuju šire tržište znanja i IT dobavljača na tržištu
  • brži razvoj poslovanja
  • modernizacija poslovanja

Isplati se pokrenuti migraciju prije nekih drugih investicija – investirajte nakon modernizacije.

Uz pravog partnera, rizici koje donose migracije mogu se znatno smanjiti. Iako se migracije često odgađaju, treba znati kako je proces manje rizičan i kompleksan ako se radi s iskusnim partnerom.

Autor: Krešimir Valdec, Business Manager

Povežite se s nama

Razgovarajte s našim stručnjacima o tome kako vam možemo pružiti podršku prilikom migracija vašeg sustava.

Tko smo