Digitalni radnici – prijetnja ili prednost zaposlenicima

Digitalni radnici – prijetnja ili prednost zaposlenicima

"Digital workforce" ili digitalna radna snaga postaje sve zanimljivija tema tvrtkama koje su svoje poslovne strategije usmjerile na inovaciju u želji da ostvare brži rast.  

Menadžment je prvi koji uviđa prednosti uvođenja digitalnih radnika jer ima širu sliku poslovne strategije i vizije. Dok s druge strane zaposlenici na prvu stvaraju veliki otpor, što je razumljivo jer su nove tehnologije uvijek disruptivne, uvijek mijenjanju stari način funkcioniranja, stare navike i stare prakse. Digitalni radnici na početku predstavljaju veliku nepoznanicu, a sama nesigurnost zbog nepoznanice je dovoljan razlog za skepsu i otpor prema novome. Neki zaposlenici strahuju da će njihovo radno mjesto preuzeti digitalni radnik, upravo zato je važno razlučiti koje su prednosti koje digitalni radnici donose tvrtkama, zaposlenicima i cijelog organizaciji.

Što su digitalni radnici?

Digitalni radnici su virtualni zaposlenici (softverski roboti) koji oponašaju skupove vještina ljudskih radnika i automatiziraju poslovne procese. Digitalni radnik može obavljati složene zadatke koji bi inače mogli biti dugotrajni i zamorni za zaposlenike te preuzimaju na sebe repetitivne poslove niske razine kreativnosti, koje mogu obavljati brže, efikasnije i jeftinije.

Digitalna radna snaga ključni je dio strategija digitalne transformacije. Uključuje skalabilan tim robotskih i automatiziranih rješenja koja kombiniraju umjetnu inteligenciju (AI), strojno učenje i robotsku automatizaciju procesa (RPA).

Digitalni radnici - prijetnja ili prednost zaposlenicima

 

Kakvu prednost donose za zaposlenike?

Tehnološki napredak na radnom mjestu doveo je do uspona digitalne radne snage. Zaposlenici više ne moraju biti odgovorni za vrlo zamorne i troškovno osjetljive zadatke. Umjesto toga, nova tehnologija može poboljšati kvalitetu i produktivnost zaposlenika i dati im vremena da se usredotoče na strateške aktivnosti koje dodaju vrijednost poput inovacija. Ovakva unapređenja daju ljudskoj radnoj snazi priliku da iskoristi svoju domišljatost, kreativnost, empatiju i suradnju. Oslobađaju vrijeme koje se može potrošiti na projekte koji zahtijevaju ljudsku inteligenciju i koji stvaraju dodatnu vrijednost. U biti, prilika zaposlenicima da svoju jedinstvenu ljudsku vrijednost dovedu u prvi plan.

 

Idealni zadaci za digitalne radnike:

  • Chatbotovi koji poboljšavaju korisničko iskustvo
  • Financijski botovi koji automatiziraju financijski osjetljive zadatke kao što su provjere plaćanja i sl.
  • AI botovi za sofisticiranu dijagnostiku otkrivanja pranja novca ili prijevara u maloprodaji
  • Analitički botovi za praćenje relevantnih mjernih podataka i izrade izvješća za dionike
  • IT botovi za integraciju internih sustava, prebacivanje podataka iz baze u neki drugi sustav/portal i sl.
  • U lancu opskrbe provjeravanje količina zaliha i analize cijena.

 

Ovisno o industriji, digitalni radnici mogu se prilagoditi potrebama tvrtke i automatizirati one poslovne procese koji su najslabiji ili najosjetljiviji.

Digitalni radnici - prijetnja ili prednost zaposlenicima

 

Zašto bi tvrtke trebale uvesti digitalne radnike?

Svaka tvrtka bi kao cilj automatizacije trebala imati poboljšanje operativne učinkovitosti, produktivnosti te povećanje poslovne agilnost. Digitalni radnici su prva linija inteligentne automatizacije i digitalne transformacije. Oni su daleko isplativiji od automatizacije poslovanja od nule te zahtijevaju minimalni onboarding.

Digitalni ekosustav se razvija i zahtijeva da zaposlenici i digitalni radnici koegzistiraju u simbiotskom odnosu. To je budućnosti rada i može revolucionirati organizaciju i sve njene procese.

Izvor: https://www.automationanywhere.com/rpa/digital-workforce

Autorica: Marina Meštrović, Business Solutions Consultant, TIS

Povežite se s nama

Razgovarajte s našim stručnjacima o tome kako vam možemo pružiti podršku prilikom uvođenja novih sustava u vaše poslovanje.

Tko smo