Zašto je poslovni analitičar izuzetno traženo zanimanje današnjice, ali i budućnosti

Zašto je poslovni analitičar izuzetno traženo zanimanje današnjice, ali i budućnosti

Poslovna analiza odnosi se na istraživanje poslovnih potreba i predlaganje rješenja za određene probleme. Jednom kad je poslovna potreba, odnosno problem, jasan, rješenje može ići u više smjerova – od promjene strategije, politike poslovanja, organizacije, izmjene IT sustava i tome slično, sve ovisno o prijedlogu poslovnog analitičara koji je proveo detaljnu analizu.

Postoji nekoliko vrsta analitičara:

  • Poslovni analitičar (osmišljava novi proizvod ili uslugu)
  • Procesni analitičar (sagledavaju utjecaj usluge, procese i strategiju poduzeća u cjelini)
  • IT-poslovni analitičar (osmišljava kako implementirati novi proizvod na IT-sustav)
Zašto je poslovni analitičar izuzetno traženo zanimanje današnjice, ali i budućnosti

 

U branši analitičare u šali nazivaju mađioničarima jer spajaju dva nespojiva svijeta, poslovni svijet i IT-svijet od kojih svaki govori svojim jezikom i ima različite prioritete. Analitičar razgovara s poslovnom stranom kako bi detektirao koji je točno zahtjev ili problema, a zatim rade translaciju tih zahtjeva kroz specifikacije i komunikaciju s IT-sektorom. Najčešće sve uz zahtjev da se posao odradi što brže i uz što manje troškova.

Zašto je poslovni analitičar izuzetno traženo zanimanje današnjice, ali i budućnosti

 

Analitičar mora imati odlične komunikacijske vještine, tehničko znanje te mogućnost sagledavanja šire slike i organizacije i pokretanja mehanizama kako bi se sve odvilo glatko. Ta pozicija sve je zastupljenija te traženija, upravo zbog brojnih IT-procesa koji postaju sve kompliciraniji, ali i potrebniji. 

Primjer iz stvarnog života:

Prilikom uvođenja novog software-a primarni zadatak poslovnih analitičara je definirati zahtjeve i opseg rješenja u suradnji sa poslovnim korisnicima. Strukturiranje tih zahtjeva i specificiranje prema dobavljaču te praćenje realizacije istih osiguravaju prijeko potrebnu kvalitetu isporuke i samog konačnog rješenja. U slučaju bilokakvih nejasnoća ili nepoznanica od strane dobavljača ili poslovnih korisnika, poslovni analitičari rade translaciju upita i komunikacije sa obje strane. Sama uloga poslovnog analitičara u projektu osigurava načelo dokumentiranosti kroz specifikacije i zahtjeve, a možda i najvažnija točka je zadržavanje domenskog znanja.

Kako dolazi do potrebe za analizom?

Ključni okidač potrebe za analitičarem je promjena. Promjena, izmjena, nadogradnja i nadopuna u samoj su suštini discipline poslovne analize. Dakle change management, odnosno, menadžment promjena, nalazi se u srži potrebe za kadrovima ovog profila.

Zašto je poslovni analitičar izuzetno traženo zanimanje današnjice, ali i budućnosti

 

Ovisno o projektu i kompleksnosti same izmjene analitičar uviđa koliko će radnih sati potrošiti na određeni projekt. Tako je za neke projekte dovoljno tjedan dana analize, a za neke i po nekoliko mjeseci. 

Eksperti iz TIS-a dugogodišnjim iskustvom i širokom lepezom znanja jamče vrhunsku analitiku

Kad se spoje 30-godišnja povijest tvrtke TIS s vrhunskim stručnjacima koji kroz posao analitičara provlače sva svoja znanja, rezultat su zadovoljni klijenti koji se vraćaju s punim povjerenjem. Posao analitičara izuzetno je kompleksan, a TIS-ovi stručnjaci opremljeni su vještinama uz koje glatko rješavaju zahtjeve i probleme klijenata iz raznih sektora poslovanja.

Autori:

Branimir Miletić, TIS, Senior business analyst

Jurica Štefanac, TIS, Senior business analyst

 

 

Povežite se s nama

Razgovarajte s našim stručnjacima i doznajte kako vam mogu pomoći u procesima poslovne analize!

Work with us