Uvođenje Eura – jesmo li spremni za prelazak na novu valutu?

Uvođenje Eura – jesmo li spremni za prelazak na novu valutu

Uvođenje eura kao službene valute u RH najavljuje se već od 1. siječnja 2023. Što to znači za TIS, objasnili su Jurica Štefanac, Senior Business Analyst, i Tomislav Adamek, Business Development Manager s preko 20 godina iskustva u financijsko - bankarskom sektoru, koji je svoju priču započeo upravo na projektu uvođenja eura kao službene valute u Sloveniji.

Uvođenje eura zahtjevan je zadatak za bankarske sustave bilo koje države. S obzirom na to da je TIS uključen i sudjeluje u razvoju aplikacija za najveće domaće banke, te u međusobnoj integraciji gotovo svih banaka u bankarskom sustavu RH, značajan dio njegovih snaga angažiran je u razvoj izmjena zbog regulatornih zahtjeva, poput nadolazećeg uvođenja eura, ali i implementaciji Instant payment rješenja u domaće banke. TIS je angažiran i u razvoju aplikacija i osnovnih programa za najveće hrvatske banake, poput aplikacija za platni promet, core banking, poslovno izvještavanje, identifikaciju korisnika i slično.

Prelazak na euro na slovenskom tržištu

U Sloveniji je euro kao valuta uveden 2007. godine, a TIS je tada surađivao s dvije najveće banke u državi na razvoju i implementaciji aplikacija unutar banaka.

To iskustvo olakšava postavljanje poslovnih pravila koja će vrijediti nakon što euro postane nacionalna valuta, no svaka banka ima različite zakonitosti i način rada u svom sustavu. Spojiti sve te različite sustave u sinergiju poseban je izazov.

Specifičnost Slovenije bila je u tome što je platni promet među bankama u trenutku uvođenja eura funkcionirao na temelju platnih sustava različitih od onih u Hrvatskoj. Da bi došli do trenutnog Target2 sustava, paralelno s uvođenjem eura, bilo je potrebno i uskladiti spomenute sustave. No, sam trenutak konverzije valuta odrađen je u vrlo kratkom roku, naime cjelokupni slovenski bankarski sustav je počeo funkcionirati s novom valutom u svega tri dana.

Uvođenje Eura – jesmo li spremni za prelazak na novu valutu

Prednosti TIS-a i iskustvo rada na sličnim projektima 

Ono što TIS izdvaja od konkurenata upravo su iskustvo u sličnim projektima, dugogodišnja suradnja s hrvatskim bankama i stručni kadar grupe - od voditelja projekata s iskustvom rada na bankarskim projektima, poslovnih analitičara sa širokim znanjem u bankarskom području, do programera i partnerskih firmi, kao što su Microsoft, Oracle, IBM, RedHat i Namirial. TIS-ovi stručnjaci upoznati su i s dobrim dijelom hrvatskih bankarskih sustava, ljudstva te IT sustavima, što im omogućuje brzu organizaciju uz efikasno komuniciranje i kreiranje relevantnog rješenja. Uzevši u obzir da govorimo o IT sektoru, TIS je dužan pratiti regulative i promjene po svim branšama bankarskog poslovanja. Uvođenje eura u Hrvatsku prate od samih početaka, a suradnja s bankama omogućuje im bolji uvid u eventualne promjene. Klijentima nude i “in house” aplikacije, direktno povezane s platnim prometom, na kojem će se događati velike promjene na nivou RH.

Stignemo li uvesti euro?

Domaće banke punom parom rade na prelasku na sustav eura, no riječ je o kompleksnim projektima konverzije koji zahtjevaju veliki broj stručnjaka, te predstavljaju priliku za reviziju i modernizaciju ranijih IT rješenja. Banke u tom slučaju mogu imati koristi od rješenja i usluga koja im može ponuditi TIS. 

Pravovremena reakcija ključna je za uspješnu organizaciju i provedbu konverzije. Novonastalu situaciju domaće financijske institucije bi mogle iskoristiti kao priliku za unaprjeđenje vlastitih rješenja i procesa, uz podršku i stvaranje dugogodišnjih odnosa s partnerima visoke razine stručnosti. 

 

Uvođenje Eura – jesmo li spremni za prelazak na novu valutu

Povežite se s nama
Razgovarajte s našim stručnjacima o tome kako vam možemo pružiti podršku prilikom konverzije eura.

Autori: 

Jurica Štefanac, Senior Business Analyst u TIS-u

Tomislav Adamek, Business Development Manager u TIS-u

 

 

 

Work with us